Как да изберем стъкла за очилата си

Имате рецепта с актуален диоптър и сега ви трябват очила. Влизате в оптика и с изненада откривате, че стъклата не са един и два вида. Какво ви трябва? Диоптричните стъкла са наистина много видове и модели, дори и ако ви трябват най-обикновени бели без абсолютно никакви покрития. Различава ги освен фирма/държава производител и вид материал използван за стъклото. А те са минерални (обикновено стъкло), органични (наричани още олекотени), поликарбонат (здрав и устойчив вид полимер) и trivex най-устойчивият материал до момента. Дори и да търсите най-обикновени стъкла имате избор между тези материали. Минералните са най-евтиният материал, тях можете да ги счупите лесно, но пък по-трудно ще ги надраскате, най-големият им проблем е, че тежат доста. Особено при по-големи диоптри. Органичните са най-актуални в момента. Изключително леки, дори и при по-високи диоптри, трудно бихте ги счупили, но пък по-лесно биха се надраскали. Ако сте внимателни по начало с очилата си, няма от какво да се притеснявате. Но ако не сте сигурни, че ще ги опазите, най-добре ги поръчайте с твърдо покритие против драскане или пък с антирефлексно покритие.

Има модели с антирефлекс, които са комбинирани с твърдо покритие, някои от тях дори притежават едни от най-добрите познати до момента твърди слоеве. Примерите за такива модели са наистина много, но не се притеснявайте във всяка оптика ще ви помогнат.

Поликарбонатните и стъклата от trivex са пък най-здравите като материал и са уязвими в по-малка степен. Стъкла от тези два материала са особено подходящи за деца или активно спортуващи.

АНТИРЕФЛЕКСНИТЕ СТЪКЛА пък поради факта, че премахват отражения, отблясъци и като цяло осигуряват повече зрителен поток от информация за окото, са сред най-предпочитаните в момента стъкла за ежедневие, за шофиране, спорт, за работа или за пред компютъра.

Имайте предвид, че при неправилна употреба антирефлексът пада бързо, особено при по-ниските класове.

Има обаче и висококачествени антирефлекснии покрития, които въпреки небрежното отношение ще ви изкарат повече време. Някои модели дори имат гаранция на покритието за различен срок от време.

Ако сте с далекогледство (хиперметропия), ще оцените високо по-тънките стъкла и тези с асферичен дизайн. И още нещо – очите ви няма вече да изглеждат толкова уголемени зад стъклата на очилата. Това е от особено значение за децата, тъй като стъкло с диоптри плюс уголемява очите им, а ефектът е още по-видим при малките детски рамки.
При късогледство (миопия) пък се наблюдава обратния ефект – очите изглеждат по-малки зад стъклата на очилата. И двата случая асферичните диоптрични стъкла биха помогнали за намаляване на този ефект.
Ако сте решили, че искате стъклата ви да потъмняват от слънцето – това са ФОТОСОЛАРНИТЕ СТЪКЛА, познати още като хелиоматик и фотохромни. Разнообразието също е голямо. Те може да са стандартни според вида стъкломаса и фотоефект използвани за модела, може да са и бързо-реагиращи като тези с фото Transitions (бързо потъмняващи и изсветляващи с минимум остатъчен цвят). Това е патентована технология на американската компания Younger Optics и такъв вид фотосолар може също да бъде и с антирефлекс, освен това може да бъде и прогресив и т.н.
Стъклата измежду които можете да избирате в оптическия магазин могат да бъдат и ПОСТОЯННО ОЦВЕТЕНИ, но с нужният ви диоптър. Резултатът е очила приличащи на слънчеви с или без диоптри постоянно оцветени като слънчеви. Такива стъкла можете да намерите както с антирефлексно покритие, така и поляризирани.

 

На възраст сте около 40 години и се е появила нуждата от два чифта очила – за далече и близо? Трябва да знаете, че след време постоянната смяна на очилата, за да видите нещо наблизо, после отново другият чифт, за да видите нещо надалече, ще ви омръзне и вероятно ще потърсите решение  на въпроса. А това е  комбинираното стъкло. Този вид стъкло може да е например бифокално– с малък сегмент с диоптъра ви за близо в долната част на стъклото, може да е също и прогресивно (диоптърът преминава от стойностите за близо към диоптрите за далече) и стъклото изглежда като съвсем нормално и по нищо не личи, че са многофокусни. Видовете и моделите  са също много.

Може също така да е и офис стъкло, при който имате диоптъра за близо и диоптър за средно разстояние до 2-4 метра. Този вид са идеални за работа в офис обстановка. И комбинираните стъкла могат да са както бели, така и с антирефлексно покритие или фотосоларни. Ако знаете вече какво ви е необходимо, то изборът ви следва да е единствено стъкло с нужните покрития или без и фирма производител.