Диоптрични стъкла с висок индекс

Съвременните технологии направиха възможна появата на оптичните лещи с по-висок индекс (изтънени).  Дизайнът им е по-плосък и с по-малко  кривини от другите диоптрични стъкла, което ги прави по-тънки и много по-добре изглеждащи. Лещите с висок рефракционен индекс са обозначени  с цифри – 1.6; 1.61; 1.67; 1.74.   Очила с монтирани лещи с по-висок рефракционен индекс са по-тънки и по-елегантни от очила със стандартен индекс. Разбира се не всеки се нуждае от такива лещи и за да е по-разбираемо имате ли нужда от такива оптични лещи или, сме подготвили долната илюстрация.

Освен изтънени оптичните лещи с висок индекс често са и с асферичен дизайн.
Поначало оптичните лещи с диоптър плюс са по-дебели в средата и по-тънки в периферията, за разлика от минусовите диоптрични стъкла при които е обратно.
Въпреки че дебелината при минусовите диоптрични стъкла не е съпоставима с тази при стъкла с диоптър плюс, асферичният дизайн допринася за по-тънък профил и при двата вида стъкла, но значително по-осезаемо е при стъкла с диоптър плюс.
Колкото по-висок е плюсовият диоптър толкова по-дебело в средата става стъклото при стандартните модели, а при стъклата с диоптър минус дебелината е в периферията, което означава, че колкото по-голяма е избраната от вас рамка, толкова по-неестетичен вид ще имат очилата ви. И в двата посочени примера диоптричните стъкла биха изглеждали различно, ако са с асферичен дизайн и с индекс различен от стандартния.
Ако сте с далекогледство (хиперметропия), ще оцените високо стъклата с асферичен дизайн. Освен това очите ви няма вече да изглеждат уголемени зад стъклата на очилата. Това е от особено значение за децата, тъй като стъкло с диоптри плюс уголемява очите им, а ефектът е още по-видим при малките детски рамки.
При късогледство (миопия) пък се наблюдава обратния ефект – очите изглеждат малки зад стъклата на очилата. И двата случая асферичните диоптрични стъкла биха помогнали за намаляване на този ефект.
Комбинирано с антирефлексно покритие, асферичното стъкло ще спомогне за по-естетичен вид на очила, а също и подобрено зрително поле.