Шофьорите не знаят, че не виждат

Проучвания показват, че около 10 % от шофьорите над 40 годишна възраст са без необходимата им диагноза или корекция на зрението. При шофьорите над 60 годишна възраст този процент се покачва до 20.

Около 90% от реакциите на шофьорите се основават на техните визуални възприятия. Ясното виждане и правилното възприемане на цветовете са необходими предпоставки за безопасно шофиране. Пациентите често не осъзнават, че с течение на времето започват да виждат по-слаб и все по-неясно.

Този процес се развива бавно, обикновено и на двете очи, а организмът се адаптира към по-слабото зрение. В повечето случаи промените настъпващи в окото идват с годините и могат да се диагностицират при очен преглед.
Взимайки предвид получаването на безсрочни шофьорски книжки, които са получени на младини, по-възрастните шофьори не чувстват нужда за специализиран очен преглед. Освен отслабването на зрението над 40 годишна възраст все повече започват да пречат заслепяващите силни светлини на другите автомобили, и възприятието на окото намалява.

 

Особено внимание трябва да обръщат не само хора носещи очила (с дефекти на зрението късогледство, далекогледство и астигматизъм). Проблеми при шофиране създават също и различните болести на очите, като перде, макулна дегенерация свързана със стареене на окото и глаукома. Първите две заболявания увреждат способността за виждане, а глаукомата ограничава зрителното поле на шофьора, което се отразява на безопасността при шофиране. Много шофьори шофират без очила, въпреки открития диоптър. В Полша, когато по този повод притежаваме срочно свидетелство за управление на МПС и сме спрени от полицията за проверка, можем да получим глоба, че не носим очила.

Нещо повече, в някои държави от Европейския съюз, полицаите могат да наредят на шофьора да прочете текст, проверявайки по този начин неговата острота на зрение, а в Австрия, Испания, Германия и Словакия е
е задължително в автомобила шофьорът да има резервен чифт очила