Контактни лещи от силиконов хидрогел

Ново поколение на “супер-пропускливи” контактни лещи, които могат да пропускат безпрецедентно количество кислород до роговицата и в някои случаи дори да предоставят възможност за 30 последователни дни на носене, без нужда от сваляне. Контактните лещи от силиконов хидрогел са сравнително нов клас лещи на пазара. Лещите от силиконов хидрогел са иновативни в сравнение с традиционните хидрогелни меки контактни лещи, защото силиконовият хидрогел позволява много по-голямо количество кислород да преминава през лещите.

Изработват се от съвсем ново поколение материали за контактни лещи с висока пропускливост на кислород – една характеристика, която е от изключително важно значение за роговицата. Тя се нуждае от високи нива на кислород, за да се поддържа здравето на очите, а също и е от значение за доброто зрение.
Проучване показва, че лещите от силиконов хидрогел доставят три пъти повече кислород до роговицата, в сравнение с водещите хидрогелни (стандартни) марки меки контактни лещи.
Силикон хидрогелните материали, от които се произвеждат съвременните лещи, като цяло са с по-ниско съдържание на вода в сравнение с традиционните меки лещи, така че те могат да бъдат удачен вид контактни лещи при проблеми свързани със  сухота в очите.
Традиционните меки контактни лещи са изработени от хидрогелни полимери (меки, съдържащи вода пластмаси). Самият материал не е кислородо-пропусклив, така че притокът на кислород от контактната леща към окото в този случай, се осъществява от водата в лещата. Но водата може да носи ограничено количество кислород и затова съществуват различни модели с повишено водно съдържание.

Но колкото е по-високо водното съдържание в една контактна леща, толкова по-голяма е вероятността да се дехидратира лещата след няколко часа носене. Лещите от силиконов хидрогел, обаче съдържат по-малък процент вода в сравнение с традиционните лещи, тъй като осигуряват нужния кислород за очите основно чрез естествената кислородопреносимост на силикон-хидрогелния материал. В резултат на това, те не са толкова склонни към дехидратация, през периода на употреба.

Някои от най-популярните модели лещи от силиконов хидрогел :

BiofinityAvairaPurevisionAir Optix