5 ползи от антирефлексното покритие

Антирефлексното покритие при стъклата за очила, известно още като AR покритие е тънък слой, нанесен върху повърхността на лещите за очила, който позволява значително повече светлина да преминава през лещите ви. Тъй като при стандартните оптични лещи без покрития, загубите на светлина са почти 10% това води до влошено качество на образа.

Антирефлексното покритие подобрява виждането, тъй като директно намалява количеството отблясъци отразени от повърхността на лещите ви. Отблясъците са прекомерната яркост, причинена от директна или отразена светлина. В общи линии очилата с антирефлексно покритие позволяват почти 99.5% от наличната светлина да достигне до очите ви. Това означава ясно виждане каквото не може да се достигне със стандартни лещи без покрития.

Този вид покритие в днешно време е норма и присъства на всички видове стъкла: както стандартни, така и фотосоларни, както еднофокусни, така и мултифокални.

В следващите редове ще систематизираме ползите една по една.

 

  1. Най-важното – чисто зрително поле

благодарение на отразените отблясъци, чистотата на виждане е почти 99.5% и практически е непостижима за стандартните лещи.

 

 

  1. UV защита.

Антирефлексното покритие има и UV защита и помага да предпазите очите си от UV лъчи. Вредната слънчева светлина е невидима, но уврежда силно очите. Не е задължително, обаче очилата ви да са тъмни, за да сте защитени от нея. Достатъчно е да има антирефлексно покритие. Разбира се можете повишите UV защитата, ако ползвате високоиндексни лещи (изтънените стъкла са винаги с по-висока UV защита), а също да повишите комфорта за очите, ако стъклата ви са фотохромни – потъмняващи.

 

  1. Повече комфорт при спортуване.

Отблясъците могат да бъдат голям проблем в много спортове на открито. Когато антирефлексното покритие е добро, то слоевете предпазващи от замърсяване, прах или водни пръски могат да направят много за по-чистото зрително поле.  Примери в които ще бъдете благодарни на антирефлексните си очила:

  • спортни дейности в зала – изпотяването на стъклата ще е минимално,
  • джогинг – при лек дъжд стандартните стъкла ще бъдат целите на капки, антирефлексните – не,
  • колоездене – при студено време стандартните стъкла ще бъдат постоянно замъглени от телесната топлина, антирефлексните – не. При лек дъжд капките ще се стичат по повърхността и няма да направят проблемно виждането.
  • Разбира се, ако са монтирани в специални спортни рамки същите антирефлексни покрития ще ви вършат чудесна работа и при по-динамични спортове като футбол, волейбол, ски и т.н.

При по-добрите антирефлексни покрития резистентността към замърсяване, замъгляване и омокряне е повишена. Което значи, че намокрените от снежинки или дъжд стъкла се изчистват значително по-бързо при тях. Също при влизане в топло помещение, замъглените стъкла се изчистват по-бързо. Такива са моделите с по-висок клас антирефлекс (премиум модели).

 

  1. По-добър външен вид

Когато лещите на очилата ви не отразяват толкова много отблясъци, лицето и очите са по-видими и в резултат вашият външен вид е по-добър. Когато ви гледа човек може да вижда очите ви, освен това човек изглежда по-добре на снимка, ако очилата са именно антирефлексни.
Вижте илюстрацията.

 

  1. Шофиране

Да не пропуснем шофирането, особено нощем, когато антирефлексното покритие може да помогне за редуциране на т.н. halo ефекти (ореоли) около различни светлинни източници (фарове, улично осветление) отразена светлина по обект извън автомобила, или отразен сноп светлина по повърхността на стъклата.

 

  1. По -малко излагане на синя светлина

Много от съвременните дигитални устройства са с  LED екрани – телефони, лаптопи, таблети и телевизори. Те излъчват вредна синя светлина. Покрития наричани най-общо Blue Cut филтър се предлагат като допълнение към антирефлексното покритие. Този вид филтри помагат за намаляване на излагането на синя светлина, подобряват съня ви и намаляват натоварването на очите. Те може да са в комбинация с по-стандартен или пък с премиум антирефлекс.