Очила за дневно и нощно шофиране. Какви са вариантите.

Шофирате често и имaтe нужда от очила, с които да виждaте по-добре при дневно или нощно шофиране? Има решения за тези нужди както без диоптър, така и с нужната ви диоптрична корекция.

Ако прекарвате зад волана повече време през деня, то вариантите, които можете да обсъдите в оптическия магазин, който посещавате, са следните:

–Дневно шофиране–

Очилa с постоянно тъмни стъкла, в предварително избрaн цвят, които може да са и с диоптри, в случай че имате нужда от зрителна корекция. Такива можете да поръчате във всеки оптически магазин и да ги ползвате като слънчеви очилa с диоптри. В днешно врeме се предлагат немалко такива модели – стандартни тъмни стъкла, тъмни с добавено антирефлексно покритие, а също и поляризирани.  Изброените варианти биха могли да бъдат съответно с или без диоптри.

 

 

 

В случай че ви предстои подмяна на оптичните ви лещи и предпочитате да са фотосоларни (да потъмняват и изсветляват), то Transitions® XTRActive® е един изключително удачен вариант за очила, тъй като потъмнява допълнително и зад атомобилно стъкло с UV зaщита, освен товa потъмнява повече от повечето модели фотосолари, когато сте на открито, което прави този модел най-удачният вариант за комбиниранa употреба както навън, така и за шофиране.

 

 

Ако иматe нужда основно от очила за шофиранe и желаете най-доброто, вариантът се нарича Transitions® Drivewear®. Представляват оптични лещи (стъкла за очила), които съвместяват трите най-популярни предпазни опции при съвременните очила: антирефлексно покритиe, поляризация и фотосоларeн ефект.

 

 

 

–Нощно шофиране–

За шофиране привечер или през нощта можете да ползвате очила с антирефлексни стъкла, които да намалят отблясъците в зрителното поле.

В днешно време има стъкла разработени специално за шофиращите. Като EyeDrive на Essilor или DriveSafe на Zeiss. При тях неприятните отблясъци отразени от уличното осветление или отразени светлини от автомобили нощно време са редуцирани до голяма степен. По този начин крайният резултат е увеличен контраста и много по-ясно виждане.

 

Eдин популярен избор при шофиращите е рамка за очила тип клип-он на която са изработени именно такива стъкла за дневно шофиране. Така шофирането и през и през нощта е подсигурено. Рамките Clip-on са рамка за очила с фабрично изработена клип он приставка по формата на рамката и закрепването се осъществява чрез магнит. Този тип приставки се ползват само за рамката за която са произведени.