Пресбиопия

Пресбиопията не е болестно състояние. Това е естествен процес, който засяга много хора  след  40-та година, когат очната леща започва да губи своята еластичност и способността си да фокусира на близки разстояния. Ако държите вестник или друго четиво и започнете да изпъвате напред ръце, или имате нужда от повече светлина, за да прочете нещо добре-това са първите симптоми.

В днешно време пресбиопията може да бъде коригирана с монофокални очила за близо, очила – половинки, бифокални очила и прогресивни очила.

Монофокалните очила за близо донякъде решават проблема с виждането наблизо, но трябва да ги свалите, за да видите нещо надалече, след това отново да ги сложите, за да видите нещо наблизо. С тях, обаче не можете да виждате на средни разстояния.
С “половинките” можете да виждате наблизо, но не и на средно разстояние.
Бифокалните очила разделят зрителното ви поле на две – близко и далечно разстояние, но не решават въпроса със средното разстояние.
С прогресивните очила, образът не „прескача” преминавайки от една зрителна зона, към друга, а виждате еднакво добре на близо, средно и далечно разстояние.

Този вид стъкла могат да бъдат адаптирани за различна употреба, в зависимост от нуждите ви. Могат да бъдат както обикновенни бели, така и постоянно оцветени, или фотосоларни, с антирефлексно покритие, само с твърдо покритие против драскане и т.н. Не всички такива стъкла имат еднакви характеристики и качества. Някои са преобладаваща зона за близо и средно разстояние – изключително удобни във офис среда, други имат по широка зона за далечно разстояние – подходящи за шофиране или дейности на открито.

statiiki.com