Контактните лещи и сухите очи

Сухото око е нарушение на слъзния филм, което се дължи на загуба или намалено произвеждане на сълзи и често води до нетърпимост към контактните лещи. Най-чести причинители на сухота в окото са работа в помещение с климатик, работа с компютър, продължително носене на лещите през деня, цигареният дим в затворени помещения.Проучвания показват, че близо 50% от носещите контактни лещи се оплакват от сухота в очите. Сухотата е и основна причина, която лишава от комфорта при употребата на контакти лещи и може да доведе до отказ от тях. Меките контактните лещи се произвеждат от различни хидрофилни полимери, които задържат вода, за да остане лещата по-дълго време влажна.

Процентите водно съдържания при лещите варират от 25% до около 70%. Но водното съдържание само по себе си не е фактор от толкова голямо значение. По-важни са редица други фактори като вид материал използван за даден модел контактни лещи, кислородна-пропускливост ( Dk/t), условия и среда в които се носят и т.н. Даден модел може да е с високо водно съдържание, но да не е подходящ и да не се възприема добре от някои потребители, друг модел може да е с ниско съдържание на вода, а в същото време да е сред най-добрите модели, поради материала и технологията по, която е създаден.  Например Air Optix на Ciba Vision.

Колкото повече вода в процентно изражение съдържа даден модел контактни лещи, толкова повече този модел е склонен към дехидратация, поради абсорбирането на водата от слъзния филм на окото.  Ако страдате от симптоми на сухота в окото, не контактни лещи с високо водно съдържание са най-удачния вариант, а тъкмо обратното – модел с по-нисък процент вода. В днешно време съществуват много модели, които могат да подобрят усещането за комфорт при носене PureVision, Air Optix, Biofinity, Ultrawave60, Avaira и др. Срещу сухота в очите и чести раздразнения има различни видове капки като Systane, Orion, Clean Drops, Oftylla, Sodyal, Eye Sport.