Как да съхраним своето зрение при работа с компютър

Все повече хора с компютърен синдром на зрението се обръщат за помощ към лекари – офталмолози. Какви са симптомите на този синдром, и как е правилно  да се работи на компютър? Компютърният синдром на зрението (КЗС) – това е комплекс от негативни усещания, които човек изпитва след продължителна работа на компютър. Тези симптоми включват:

  • Уморени и зачервени очи
  • Двойни предмети
  • Бавно фокусиране на зрението при преместване на погледа от далечни върху близки предмети
  • Усещане за „пясък” под клепачите
            За нарастване на зрителна умора в голяма степен допринася постоянното префокусиране на погледа от клавиатура върху екран или печатни документи.

            Причините за поява на КЗС се определят от няколко особености при работа на компютър:

  • Изображението върху компютър свети, както и целия екран
  • Изображението има определена периодичност на блещукане
  • Изображението е дискретно, и няма толкова ясни граници, както върху хартия.
            Също така,  увеличаването на зрителна умора до голяма степен е предизвикано от постоянно префокусиране на погледа от клавиатура върху екран или печатни документи.
Макар че все още не е доказано, че работа на компютър води до поява на такива заболявания, каквито са глаукома и катаракта, вече има информация, че тя може да доведе до намаляване на обема на акомодация и прогресиране на късогледството.
Ергономия – изкуство за организиране на работното пространство
Преди всичко следва да се разгледа организация на работното място, тъй като правилния ергономичен подход до голяма степен допринася за намаляване на визуалното и физическо напрежение. Ще се спрем само върху няколко кратки препоръки.
Монитор.
Препоръчва се мониторът да се поставя така, че при работа на компютър погледът да се спуска на 10 – 12° по-ниско от хоризонталата,  или с други думи, мониторът трябва да се намира 8-10 см по-ниско от нивото на погледа. Препоръчителното работно разстояние е 50 – 70 см.
Лаптоп. Тъй като популярните днес  лаптопи се използват в най-различни работни условия, тяхното използване не винаги отговаря на най-доброто виждане и положение на тяло по време на работа. Ето защо при продължителна работа все пак се препоръчва да се ползва стационарен компютър, а лаптопът да се ползва при изпълнение на кратки задачи.
Осветеност на екрана. Знаците и изображенията върху екрана трябва да са около 10 пъти по-ярки от фона му. Ако вие пишете с черни букви върху бял фон, яркостта на последния трябва да е 10 пъти по-голяма. Не забравяйте редовно да почиствате монитор от прахта. Използвайте екран с голям размер, тъй като това е по-благоприятно за очите.
Осветление в стая. Осветлението в стаята трябва да е 3 пъти по-ярко от фона на екрана на  монитора. На работните места в офиса следва да се монтират локални осветителни тела, чието положение може да се регулира с цел избягване на дразнещи отражения на лампата.
Уморени очи. В движение на очната ябълка участват шест допълнителни очни мускула, а промяната на фокуса се контролира от цилиарен мускул (мускул на миглите). При работа на компютър всички тези  мускули непрекъснато се движат. С напредване на възрастта намалява еластичността на очната леща, а непрекъснатото префокусиране на погледа допълнително изморява очите.
Препоръки. Обърнете внимание на всички изброени причини за поява на компютърен зрителен синдром. Проверете зрението си при лекар-офталмолог, изберете по негова препоръка специални стъкла за работа на компютър.
Стъклата предлагани от Квят  на българския пазар притежават максимална прозрачност, естетичност и защита за вашите очи. Те могат да бъдат с или без диоптър, но при работа с компютър задължително трябва да имат антирефлексно покритие. Всички стъкла от Квят гарантират 100 % -ва UV защита.
Синдром на „сухо око”.  Този синдром се среща при 40% от възрастните, като до голяма степен негова поява се свързва с продължителна работа на компютър. Симптомите на синдрома на „сухото око” са:
  • Усещане за сухота и зачервяване на очите
  • Прекалено отделяне сълзи
  • Неприятно усещане при ползване на контактни лещи.
            Обикновено, синдромът на „сухото око” се предизвиква от намаляване на броя на премигванията, което е характерно при работа на компютър.  Ако мониторът стои прекалено  високо, по време на работа се налага да се взираме нагоре, което с 30 на сто покачва напрежението на очите,  и допринася за по-бързото изпарение на сълзите.
Препоръки. Следва периодично да спирате работа, като съчетавате почивка за очите с интензивно премигване. Желателно е да правите почивка през всеки два часа за по 15 минути, а при по-интензивна работа – на всеки един час. Ползвайте овлажняващи капки  „изкуствена сълза”, намерете правилна позиция на вашия монитор. Ако носите контактни лещи – подберете с вашия лекар лещите с по-голяма влажност.
Други симптоми: Замъгляване на погледа, повишена чувствителност към светлината, главоболие, треперене на клепачите, болки в раменете, в шията или в гърба.
Препоръки. Правете чести прекъсвания за почивка по време на работа на компютър, при която се налага непрекъснато да префокусирате поглед от екрана към клавиатурата или документи. Следва редовно да правите лекарски преглед при офталмолог, и при необходимост да поръчвате нови очила за работа.

Правилният избор на очила за работа с компютър ще разреши голяма част от проблемите, произтичащи от нея. Няма да е излишно да направите повторен преглед, за да се убедите в подобряване на състоянието и повишаване на комфорта при работа с новите очила.

kwiat-bg.com