“Имам астигматизъм, какво е това?”

При късогледството образът се фокусира пред ретината, при далекогледството зад нея. За разлика от тези два вида зрителни аномалии, при астигматизмът не се получава неясен образ поради липса на правилно фокусиране.

Астигматизмът може да бъде съпроводен както със късогледство, така и с далекогледство. Причина за проявата на астигматизма като зрителен проблем е неправилна форма на роговицата (по-скоро продълговата) , която  пречупва лъчите в една плоскост по-силно отколкото в друга. Роговицата пропуска отразените от предметите лъчи, които се фокусират върху две точки в зеницата на окото вместо само върху една и като резултат образът е леко размазан и удължен.

Често леката форма на астигматизъм може да остане незабелязана, като симптом за това е замъгленото зрение, което е предпоставка за преумора на очите, главоболие и т.н.

Астигматизмът е един от най-разпространените зрителни проблеми. Той може да бъде коригиран с очила или контактни лещи. Всеки модел диоптрично стъкло, може да бъде също и с астигматичен диоптър, също така съществуват и много модели контактни лещи за корекция на астигматизма.