UV радиацията и ползата от слънчеви очила

Ултравиолетовата радиация е част от спектъра на слънчевата радиация, чиято дължина на вълната е над видимата за човешкото око. Въпреки че основният източник на ултравиолетовите лъчи е слънцето, съществуват и други източници, като например апарати за заваряване или флуоресцентно осветление. Умерено или удължено излагане на очите на ултравиолетова радиация може да предизвика щети за окото и да бъде причина за някои заболявания на окото като катаракта, помътняване на очната леща, макулна дегенерация, които в най-лошият случай могат да доведат до загуба на зрението.

Съшествуват три вида ултравиолетова радиация: UV-A, UV-B и UV-C.
UV-A радиация може да достиге до ретината. Срещу тях се препоръчва защита на очите чрез слънчеви очила  или фотосоларни очила. Този вид радиация оказва също така ефект и върху потъмняването и стареенето на кожата.
UV-B  радиация има в 10% от общата ултравиолетова радиация, която достига до Земята,  но създава най-голяма опасност за здравето и може да предизвика най-голяма вреда на окото. Продължително и редовно излагане на на UV-B радиация може да увреди роговицата.
UV-C радиацията се блокира от озоновия слой и не представлява заплаха.
Защита на очите от ултравиолетовите лъчи е крайно необходима. За да защитите очите си от възможни щети е препоръчително ползването на очила, които блокират 100% UV лъчението. Слънчеви очила, които нямат UV защита могат да увеличат риска от увреждане на очите. На слънце зад тъмните стъкла на очилата, зеницата на окото е по-широко отворена, за да побере намалялото количество светлина. По този начин, ако очилата ви нямат защита, окото ще поеме в пъти повече UV радиация, отколкото, ако сте  без очила.