Поставяне и сваляне на контактни лещи

Не сте носили контактни лещи досега и не знаете как да сложите? Не се притеснявайте-лесно е.  Най-напред е важно да:

► да измиете добре ръцете си със сапун,

► да си осигурите повече светлина,

► пригответе си разтвор,

►огледало.

След като изкарате контактната леща от опаковката я овлажнете с физиологичен разтвор (едновременно измиващ, съхраняващ, поддържащ разтвор като Renu, Opti-Free, All-in-One, Oftyll и др.), не оставяйте лещата суха, ако не успеете да я сложите от първия път-навлажнете я отново. Обърнете внимание дали лещата е в правилното си положение, а не обърната.

obyrnata_kontaktna_leshta

pravilno_polojenie_na_kontaktnite_leshti
На снимката контактната леща е в правилното си положение-с ръбовете сочещи нагоре, лещата заема формата на купичка. Трябва в това положение да сложите лещата. В случай, че се обърнала обратно, притиснете я леко, за да се обърне и можете да я слагате.
nepravilno_polojenie_na_kontaktnite_leshtiКонтактната леща на тази снимка е обърната.
 Ръбовете сочат навън.  В това положение трудно ще сложите лещата, освен   това обърнатите ръбове ще дразнят окото и клепача и като цяло ще изпитвате дискомфорт, ако контактните лещи са цветни, то цветната повърхност ще остане отвътре и ефектът няма да е същият. Притиснете я леко, за да я обърнете.

 

 

kontaktni_leshti_slagane Сложете лещата на пръста, с който ще я слагате в окото, с показалеца на същата ръка, можете да хванете долния клепач на окото. С пръстите на другата ръка си помогнете, като хванете горния клепач. С помощта на пръстите задръжте клепачите опънати, за да осигурите пространство за лещата. Опитайте се да не мигате, за да не бъде избутана лещата от клепачите.

Просто гледате напред към лещата или малко нагоре, за да ви бъде по-лесно. Някои намират и собствени по-лесни и удобни за тях методи за слагането.
Като се опитвате да не мигате, просто допирате лещата до окото,  внимателно я притискате леко и отпуснете клепача бавно. Може леко да докоснете клепача върху лещата и много внимателно да разтъркате, докато е затворено окото.
В случай, че са останали мехурчета въздух под лещата, с едно леко притискане, лещата ще бъде центрирана в окото.

За свалянето на контактните лещи има доста повече варианти. Може например да се свали с леко щипване на лещата  в долния край, или пък приплъзване наляво или надясно. Вариант е също така да притиснете с два пръста клепачите и бавно да ги затворите, по този начин самите клепачи изместват и избутват навън лещата.  Начините са повече от един. Не забравяйте: тези манипулации се извършват ВИНАГИ с чисти ръце. Осигурете си светлина, внимавайте да не изтървете лещата на земята, трудно забележима е, и може да мине време докато я намерите. Ако това се случи-измивате много добре отново лещите с физиологичен разтвор, а ръцете си със сапун.

Не разменяйте контактните си лещи с приятели, не ги давайте на друг, тъй като съществуват рискове от инфекции. Гледайте видеото, показва съвсем нагледно всичко дотук.