Очила за компютър с BlueBlocker

Какво са очилата за компютър

Често когато поседим на компютъра известно време, усещаме как очите ни са уморяват, главата боли и образите леко се размазват. Чували сме за очила за компютър, но какво представляват те. С масовото навлизане на LED екрани все повече се заговори за вредата от светлината в синьо-виолетовия спектър. Технологиите направиха възможна появата на BlueBlocker филтрите, наричани още BlueCut.

Това са филтри добавяни на стъклата за очила в комбинация с антирефлексно покритие. Пионери в разработката на тези филтри са водещи компании като Essilor, Hoya, Nikon, Indo.  Преди  години функцията на антирефлексът беше да редуцира отблясъците, да премахва двойните, паразитните образи, отраженията по различни участъци от стъклото (нещо характерно за всяко стъкло без антирефлексно покритие).

Тези зрителни смущения водят до напрежение, проблем с акомодацията на очите и в последствие и главоболие.

Актуални преди години бяха моделите с филтър тип EMI покритие за компютър. Абревиатурата е Еlectro Magnetic Interference ( Eлектро магнитно смущение). Функцията му както се досещате е да неутрализира вредните магнитни лъчения излъчвани от CRT монитори.

Този тип монитори, обаче останаха в миналото. В днешно време синята светлина е основен враг на очите и причината за това е нарасналата в пъти употреба на устройства с LED екрани излъчващи светлина именно в този спектър.

В комбинация с продължително стоене пред монитора, както и свързаното с това напрегнато взиране в един малък периметър пред вас – текстове, картинки, като шрифтовете често са малки, заради нарасналата резолюция на екраните.

Всичко това води до допълнително напрягане на очните мускули и резултатът е напрежението в очите, болки в слепоочието, отпадналост и т.н.

Защитното антирефлексно покритие играе в този случай специална роля – намаляне на умората в очите (Reduced Eye Fatigue).

 

i-Lens BlueTech | HOYA BlueControl | Essilor Crizal Prevencia

 

 

 

 

 

 

Има много модели защитаващи от синьо-виолетовата светлина – специален защитен слой намаляващ влиянието на вредната синя светлина срещаща се навсякъде в ежедневието както през деня в слънчевата светлина, изкуствената флуоресцентна и лед светлина, така и в светлината от компютърния дисплей, телевизор, таблет и други устройства с LED дисплеи.

Това е и най-препоръчваният вариант за оптични лещи, тъй като защитата която предоставят е възможно най-високата, която можете да очаквате от един чифт очила, както за ежедневието, така и за работа в помещение, четене или работа на компютър.

Синята светлина е и опасна за клетките на ретината и е в състояние да причини дълготрайни увреждания на очите, а също и да ускори появата на макулна дегенерация.

i-Lens BlueTech | HOYA BlueControl | Essilor Crizal Prevencia

Основен източник на синя светлина е слънцето, както и изброените типове устройства. Прекомерното излагане на синя светлина може да доведе до зрителна умора, стрес.

Този тип покрития намаляват зрителната умора и предоставят ултравиолетова и инфрачервена защита от синята светлина както на открито, така и навсякъде в ежедневието.

Високоефективни модели защитаващи от синята светлина като Nikon SeeCoat BLUE, HOYA BlueControl или Essilor Crizal Prevencia можете да изберете и закупите към избрана от вас рамка.

Този тип стъкла могат да се поръчат както с диоптри (от възможния диоптричен диапазон), така и без – като предпазни.
Aко престоят ви пред компютъра е в рамките на 30-ина минути, може да минете и без такива очила, но в случай че това е част от работата ви, или прекарвате по повече от час пред монитора-не се колебайте направете си очила за компютър със стъкла BlueBlocker.