Какво са очилата за компютър

Често когато поседим на компютъра известно време, усещаме как очите ни са уморяват, главата боли и образите леко се размазват. Чували сме за очила за компютър, но какво представляват те. Очилата всъщност са стъкла с антирефлексно покритие. Знаем, че видовете са много. Преди  години функцията на антирефлексът беше да неутрализира отблясъците, да премахва двойните, паразитните образи, отраженията по различни участъци от стъклото(нещо характерно за всяко стъкло без антирефлексно покритие).

Вече доста от моделите с антирефлексно покритие съдържат интегрирано допълнително покритие- така нареченото EMI покритие за компютър. Абревиатурата е Еlectro Magnetic Interference ( Eлектро магнитно смущение). Функцията му както се досещате е да неутрализира вредните магнитни лъчения излъчвани от всеки монитор, без значение дали е CRT или LCD. Излъчванията ги има, но с чифт антирефлексни стъкла с EMI, влиянието им значително намалява.

Това разбира се не е всичко. Вредните лъчи са намалени от антирефлексното покритие, но стоенето пред монитора е свързано с напрегнато взиране в един малък периметър ред вас-разглеждате различни теща: текстове, картинки, като шрифтовете често са и ситни. Което води до допълнително напрягане на очните мускули и резултатът е напрежението в очите, болки в слепоочието, отпадналост и т.н. Защитното антирефлексно покритие играе в този случай специална роля- намаляне на умората в очите (Reduced Eye Fatigue).  Ако престоят ви пред компютъра е кратък, може да минете и без такива очила, но в случай че това е част от работата ви, или прекарвате по повече от час пред монитора-не се колебайте направете си очила за компютър.

 

i-Lens BlueTech | HOYA BlueControl | Essilor Crizal Prevencia

 

 

 

 

 

 

Освен обичайните стъкла с антирефлексно покритие вече можете да изберете също и модели защитаващи от синьо-виолетовата светлина – специален защитен слой намаляващ влиянието на вредната синя светлина срещаща се навсякъде в ежедневието както през деня в слънчевата светлина, изкуствената флуоресцентна и лед светлина, така и в светлината от компютърния дисплей, телевизор, таблет и други устройства с LED дисплеи.

Това е и най-препоръчваният вариант за оптични лещи, тъй като защитата която предоставят е възможно най-високата, която можете да очаквате от един чифт очила, както за ежедневието, така и за работа в помещение, четене или работа на компютър.

Синята светлина е и опасна за клетките на ретината и е в състояние да причини дълготрайни увреждания на очите, а също и да ускори появата на макулна дегенерация.

i-Lens BlueTech | HOYA BlueControl | Essilor Crizal Prevencia

Основен източник на синя светлина е слънцето, както и изброените типове устройства. Прекомерното излагане на синя светлина може да доведе до зрителна умора, стрес.

Този тип покрития намаляват зрителната умора и предоставят ултравиолетова и инфрачервена защита от синята светлина както на открито, така и навсякъде в ежедневието.

Високоефективни модели защитаващи от синята светлина като i-Lens BlueTech, HOYA BlueControl или Essilor Crizal Prevencia можете да изберете и закупите към избрана от вас рамка ТУК или ТУК. Този тип стъкла могат да се поръчат както с диоптри (от възможния диоптричен диапазон), така и без – като предпазни.